maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Groch z kapustą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

¾ szklanki grochu

25 dkg kapusty kiszonej

25 dkg kapusty białej

4 ziemniaki

cebula

Sól, pieprz, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie

Margaryna

 

Sposób przyrządzania:

   - Groch zalać 1,5 szklanką wody i moczyć kilka godzin.

   - Ugotować go w tej samej wodzie z dodatkiem kawałka kostki rosołowej, po czym go zmiksować lub przetrzeć przez sito. (Gotując go w garnku normalnym uzupełniać wodę i uważać, aby się nie przypalił).

   - Kapustę kiszoną wraz z drobno poszatkowaną kapustą białą, ugotować do miękkości                    z niewielką ilością wody z dodatkiem: 5-iu ziaren ziela angielskiego, listka laurowego, kawałkiem kostki rosołowej i pieprzu. (W garnku normalnym uzupełniać wodę i uważać, aby się nie przypaliła).

   - Ziemniaki ugotować w osobnym garnku. Dodać do nich przecier z grochu (powinno być go      co najmniej szklanka) i utłuc wszystko na puree lub przetrzeć przez sito.

   - Do garnka z ugotowaną na miękko, ale nie rozpadającą się kapustą, przełożyć przetarte ziemniaki z grochem i wszystko dokładnie wymieszać. Dosolić i dodać pieprz w razie potrzeby.

   - Wyłożyć na talerze i okrasić usmażoną na margarynie cebulą, wcześniej obraną i pokrojoną     na drobne płatki.

   ● Do potrawy podajemy maślankę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   W garnkach normalnych potrawę lepiej jest od razu przyrządzać w konsystencji bardzo gęstej zupy, podlewając więcej wody.

   - Wtedy usmażoną cebulę wkładamy do garnka z kapustą razem z ziemniakami i grochem. Wszystko dokładnie mieszamy i krótko całość dusimy.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Groch z kapustą

smaczne i pożywne obiadowe danie dla całej rodziny. Najczęściej przyrządzane wtedy, gdy nie wiemy co zrobić z resztkami kapusty.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com