Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
¾ szklanki grochu
25 dkg kapusty kiszonej
25 dkg kapusty białej
4 większe ziemniaki
cebula
Sól, pieprz, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie
Margaryna
Sposób przyrządzania:
- Groch zalać 1,5 szklanką wody i moczyć kilka godzin.
- Ugotować go w tej samej wodzie z dodatkiem kawałka kostki rosołowej, po czym go zmiksować lub przetrzeć przez sito. (Gotując go w garnku normalnym uzupełniać wodę i uważać, aby się nie przypalił).
- Kapustę kiszoną wraz z drobno poszatkowaną kapustą białą, ugotować do miękkości z niewielką ilością wody z dodatkiem: 5-iu ziaren ziela angielskiego, listka laurowego, kawałkiem kostki rosołowej i pieprzu. (W garnku normalnym uzupełniać wodę i uważać, aby się nie przypaliła).
- Ziemniaki ugotować w osobnym garnku. Dodać do nich przecier z grochu (powinno być go co najmniej szklanka) i utłuc wszystko na puree lub przetrzeć przez sito.
- Do garnka z ugotowaną na miękko, ale nie rozpadającą się kapustą, przełożyć przetarte ziemniaki z grochem i wszystko dokładnie wymieszać. Dosolić i dodać pieprz w razie potrzeby.
- Wyłożyć na talerze i okrasić usmażoną na margarynie cebulą, wcześniej obraną i pokrojoną na drobne płatki.
● Do potrawy podajemy maślankę.
W garnkach normalnych potrawę lepiej jest od razu przyrządzać w konsystencji bardzo gęstej zupy, podlewając więcej wody.
- Wtedy usmażoną cebulę wkładamy do garnka z kapustą razem z ziemniakami i grochem. Wszystko dokładnie mieszamy i krótko całość dusimy.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
smaczne i pożywne obiadowe danie dla całej rodziny. Najczęściej przyrządzane wtedy, gdy nie wiemy co zrobić z resztkami kapusty.