Głóg. Właściwości i zastosowanie  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Głóg to wysokie krzewy lub drzewka z rodziny różowatych. Cierniste, o niewielkich liściach i drobnych kwiatkach,        które mogą być białe, różowe lub czerwone. Krzewy oraz drzewka głogu często są sadzone w parkach i ogrodach, ponieważ w maju i czerwcu obsypane kwiatami, wyglądają jak prześliczne bukiety.

 

Właściwości lecznicze

 

   Oprócz tych estetycznych zalet, kwiatostany wraz z przylegającymi do nich młodymi listkami oraz owoce głogu posiadają cenne właściwości lecznicze.

   Preparaty z głogu działają rozszerzająco na naczynia wieńcowe, zwiększając przepływ krwi, doprowadzającej tlen            do serca. Ma to niebagatelne znaczenie w leczeniu serca starego, nadmiernie obciążonego, zmęczonego i nie w pełni sprawnego.

   Głóg znajduje też zastosowanie w leczeniu zaburzeń rytmu serca, w upośledzeniu krążenia krwi w mózgu, w dusznicy bolesnej, nadciśnieniu, bólach i zawrotach głowy, a także przy ogólnym zmęczeniu.

   Dzięki tym właściwościom głóg wchodzi w skład wielu leków, np.:

Cardiol - wspomaga pracę serca, działa wspomagająco w początkowym okresie upośledzonej wydolności serca.

Neocardina - pomocny przy osłabieniu mięśnia sercowego i zmianach rytmu serca na tle emocjonalnym. Powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego.

Intractum Crataegi - wspomaga pracę serca i układu krążenia. Stosowany w łagodnych dolegliwościach serca związanych z wiekiem.

 

Głóg w kuchni

 

   W kuchni najczęściej stosujemy głóg w postaci naparu z kwiatów lub owoców oraz gotowych herbatek, które można kupić w sklepie lub aptece.

   Zastosowanie kulinarne to przede wszystkim przetwory: dżemy, konfitury i soki.

                          Przepis na powidła z głogu.

   Potrzebne będą:

1 kg owoców głogu

250 g brązowego cukru

2 nieduże, słodkie jabłka

Sok z 1-ej cytryny + sok z 1-ej pomarańczy

Mielony cynamon i mielone goździki

   Jeśli owoce głogu nie były przemarznięte, to wkładamy je na 24 godziny do zamrażarki. Następnie rozmrażamy,    myjemy i usuwamy nasiona. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i przecieramy przez duże oczka tarki. 

   Owoce wkładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, wsypujemy cukier,        oraz przyprawy według uznania. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 40 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy                  i przekładamy do wyparzonych słoików. Jeśli mamy zamiar przechowywać powidła przez dłuższy okres, to je pasteryzujemy.

 

*      *      *

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog medyczny

   

 

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113