maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Frykadelki z kurczaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

½ dużego kurczaka 

1 duża cebula pokrojona w pół plastry

1 ząbek czosnku ?

½ szklanki białego, wytrawnego wina (lub mniej) ?

Szklanka bulionu z kostki rosołowej

2 -e większe marchewki

Mały seler

25 dkg pieczarek

Oliwa dobrego gatunku (najlepiej z oliwek), margaryna

Sól, Vegeta, pieprz, tymianek, mielona papryka,

Kostka rosołowa, przyprawa do kurczaka .

 

 

- Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na porcje, posól, natrzyj przyprawami, wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut.

- Rozgrzej patelnię. Na oleju opiecz kawałki kurczaka na złoty kolor

- Wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w pół plasterki.

- Wyjmij cebulę na talerz z kurczakiem 

- Na patelnię dodaj margarynę, usmaż pieczarki pokrojone w płatki. Dopraw je Vegetą i pieprzem.

- Do pieczarek dodaj rozciśnięty czosnek ?, w drobną kostkę pokrajany seler i grubszą marchewki. Wlej wino ? 

smaż parę minut, aż trunek odparuje ?

- Dodaj kurczaka z cebulą, zalej wszystko bulionem z kostki rosołowej i duś około 30 min.

 

Podawać z ryżem i najlepiej z sałatką z czerwonej kapusty z jabłkiem.

 

   Bardziej wykwintna potrawa jest z dodatkiem wina i czosnku, ale potrawę można zrobić bez  tych dodatków.    Dla ułatwienia, znakiem zapytania zaznaczyłem dodawanie czosnku i wina podczas przyrządzania potrawy.

 

 

maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

   Frykadelki z kurczaka to dobry sposób na ,,rozmnożenie kurczaka, tak aby połową ptaka (może to być także perliczka lub kawałki indyka) nakarmić liczne stadko stołowników.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com