Frykadelki z kurczaka to dobry sposób na ,,rozmnożenie kurczaka, tak aby połową ptaka (może to być także perliczka lub kawałki indyka) nakarmić liczne stadko stołowników.

maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Frykadelki z kurczaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

½ dużego kurczaka 

1 duża cebula pokrojona w pół plastry

1 ząbek czosnku ?

½ szklanki białego, wytrawnego wina (lub mniej) ?

Szklanka bulionu z kostki rosołowej

2 -e większe marchewki

Mały seler

25 dkg pieczarek

Oliwa dobrego gatunku (najlepiej z oliwek), margaryna

Sól, Vegeta, pieprz, tymianek, mielona papryka,

Kostka rosołowa, przyprawa do kurczaka .

 

 

- Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na porcje, posól, natrzyj przyprawami, wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut.

- Rozgrzej patelnię. Na oleju opiecz kawałki kurczaka na złoty kolor

- Wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w pół plasterki.

- Wyjmij cebulę na talerz z kurczakiem 

- Na patelnię dodaj margarynę, usmaż pieczarki pokrojone w płatki. Dopraw je Vegetą i pieprzem.

- Do pieczarek dodaj rozciśnięty czosnek ?, w drobną kostkę pokrajany seler i grubszą marchewki. Wlej wino ? 

smaż parę minut, aż trunek odparuje ?

- Dodaj kurczaka z cebulą, zalej wszystko bulionem z kostki rosołowej i duś około 30 min.

 

Podawać z ryżem i najlepiej z sałatką z czerwonej kapusty z jabłkiem.

 

   Bardziej wykwintna potrawa jest z dodatkiem wina i czosnku, ale potrawę można przyrządzić bez  tych dodatków.    Dla ułatwienia, znakiem zapytania zaznaczyłem dodawanie czosnku i wina podczas przyrządzania potrawy.

 

 

maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113