Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Składniki:
½ dużego kurczaka
1 duża cebula pokrojona w pół plastry
1 ząbek czosnku ?
½ szklanki białego, wytrawnego wina (lub mniej) ?
Szklanka bulionu z kostki rosołowej
2 -e większe marchewki
Mały seler
25 dkg pieczarek
Oliwa dobrego gatunku (najlepiej z oliwek), margaryna
Sól, Vegeta, pieprz, tymianek, mielona papryka,
Kostka rosołowa, przyprawa do kurczaka .
- Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na porcje, posól, natrzyj przyprawami, wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut.
- Rozgrzej patelnię. Na oleju opiecz kawałki kurczaka na złoty kolor
- Wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w pół plasterki.
- Wyjmij cebulę na talerz z kurczakiem
- Na patelnię dodaj margarynę, usmaż pieczarki pokrojone w płatki. Dopraw je Vegetą i pieprzem.
- Do pieczarek dodaj rozciśnięty czosnek ?, w drobną kostkę pokrajany seler i grubszą marchewki. Wlej wino ?
smaż parę minut, aż trunek odparuje ?
- Dodaj kurczaka z cebulą, zalej wszystko bulionem z kostki rosołowej i duś około 30 min.
Podawać z ryżem i najlepiej z sałatką z czerwonej kapusty z jabłkiem.
Bardziej wykwintna potrawa jest z dodatkiem wina i czosnku, ale potrawę można przyrządzić bez tych dodatków. Dla ułatwienia, znakiem zapytania zaznaczyłem dodawanie czosnku i wina podczas przyrządzania potrawy.
maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Frykadelki z kurczaka to dobry sposób na ,,rozmnożenie kurczaka, tak aby połową ptaka (może to być także perliczka lub kawałki indyka) nakarmić liczne stadko stołowników.