Filety z dorsza zapiekane

to pyszne i łatwe w przygotowaniu obiadowe danie rybne, zawierające masę pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny Omega 3, które mają dobroczynny wpływ na nasze serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego działania naszego układu odpornościowego.

Jest to ta sama potrawa, tylko prostsza w przyrządzeniu.

 maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Filety z dorsza zapiekane I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 mrożone filety z dorsza (ok. 0,5 kg)

0,5 kg małych ziemniaków.

Od 2 do 6 ząbków czosnku.

Cytryna.

Tłuszcz (olej + margaryna).

Sól, pieprz.

 

Sposób przyrządzania:

   - Filety przygotuj do smażenia. Można skorzystać z mojego sposobu, podanego na stronie: Smażone filety rybne z ziemniaczanym puree.

   - Odciśnięte z wody filety, posól i skrop sokiem z cytryny.

   - Ziemniaki ugotuj w mundurkach.

   - Na patelni rozgrzej tłuszcz (olej + margaryna 50 na 50) i obsmaż dorsza z obu stron.

   - Przy pomocy łopatki do obracania ułóż filety w naczyniu żaroodpornym i posyp                      je rozdrobnionym czosnkiem.

   - Ziemniaki obierz, lekko rozciśnij, poukładaj w naczyniu, najlepiej obok dorszowych filetów. Posmaruj ziemniaki tłuszczem po smażonej rybie, posól je i posyp pieprzem.

   - Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Zapiekaj potrawę ok. 10 minut, aż wierzch ryby                    i ziemniaków się zrumieni.

  • Podawaj z surówką z kiszonej kapusty i mocnym, wytrawnym białym winem.

 

 

      Filety z dorsza zapiekane II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki jak wyżej.

Sposób przyrządzenia:

   - Przygotowane w taki sam sposób filety z dorsza obsmażamy na patelni i posypujemy rozdrobnionym czosnkiem. Dorsz jest bardzo kruchą rybą i nie przejmuj się, jeśli filety podczas smażenia się porozpadają.

   - Na patelnię z usmażoną rybą, poukładaj obrane ziemniaki, wcześniej ugotowane                    w mundurkach. Można je rozcisnąć lub poprzekrawać na połówki. Posól je i popieprz.

   - Patelnię (bez łatwopalnego uchwytu) z potrawą wkładamy do nagrzanego piekarnika              i zapiekamy ok. 10 minut.

 

  • Oczywiście czosnkowego dorsza podajemy z mocnym, wytrawnym białym winem.

 

   Filety z dorsza grillowane III

 

Składniki jak wyżej.

Sposób przyrządzenia:  - Przygotowane do smażenia w taki sam sposób, posolone, skropione sokiem z cytryny i posypane rozdrobnionym czosnkiem filety, umieszczamy                w specjalnych koszyczkach i pieczemy na rozpalonym grillu po 10 minut z każdej strony.

   - Podajemy z plasterkami cebuli, cytryny, ćwiartkami pomidorów oraz oddzielnie pieczonymi      na grillu ziemniakami. 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113