to pyszne i łatwe w przygotowaniu obiadowe danie rybne, zawierające masę pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny Omega 3, które mają dobroczynny wpływ na nasze serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego działania naszego układu odpornościowego.
Jest to ta sama potrawa, tylko prostsza w przyrządzeniu.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
2 mrożone filety z dorsza (ok. 0,5 kg)
0,5 kg małych ziemniaków.
Od 2 do 6 ząbków czosnku.
Cytryna.
Tłuszcz (olej + margaryna).
Sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:
- Filety przygotuj do smażenia. Można skorzystać z mojego sposobu, podanego na stronie: Smażone filety rybne z ziemniaczanym puree.
- Odciśnięte z wody filety, posól i skrop sokiem z cytryny.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz (olej + margaryna 50 na 50) i obsmaż dorsza z obu stron.
- Przy pomocy łopatki do obracania ułóż filety w naczyniu żaroodpornym i posyp je rozdrobnionym czosnkiem.
- Ziemniaki obierz, lekko rozciśnij, poukładaj w naczyniu, najlepiej obok dorszowych filetów. Posmaruj ziemniaki tłuszczem po smażonej rybie, posól je i posyp pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Zapiekaj potrawę ok. 10 minut, aż wierzch ryby i ziemniaków się zrumieni.
Podawaj z surówką z kiszonej kapusty i mocnym, wytrawnym białym winem.
Składniki jak wyżej.
Sposób przyrządzenia:
- Przygotowane w taki sam sposób filety z dorsza obsmażamy na patelni i posypujemy rozdrobnionym czosnkiem. Dorsz jest bardzo kruchą rybą i nie przejmuj się, jeśli filety podczas smażenia się porozpadają.
- Na patelnię z usmażoną rybą, poukładaj obrane ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach. Można je rozcisnąć lub poprzekrawać na połówki. Posól je i popieprz.
- Patelnię (bez łatwopalnego uchwytu) z potrawą wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut.
Oczywiście czosnkowego dorsza podajemy z mocnym, wytrawnym białym winem.
Składniki jak wyżej.
Sposób przyrządzenia: - Przygotowane do smażenia w taki sam sposób, posolone, skropione sokiem z cytryny i posypane rozdrobnionym czosnkiem filety, umieszczamy w specjalnych koszyczkach i pieczemy na rozpalonym grillu po 10 minut z każdej strony.
- Podajemy z plasterkami cebuli, cytryny, ćwiartkami pomidorów oraz oddzielnie pieczonymi na grillu ziemniakami.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113