Filety z dorsza zapiekane

to pyszne i łatwe w przygotowaniu obiadowe danie rybne, zawierające masę pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny Omega 3, które mają dobroczynny wpływ na nasze serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego działania naszego układu odpornościowego.

Jest to ta sama potrawa, tylko prostsza w przyrządzeniu.

 maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Filety z dorsza zapiekane I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 mrożone filety z dorsza (ok. 0,5 kg)

0,5 kg małych ziemniaków.

Od 2 do 6 ząbków czosnku.

Cytryna.

Tłuszcz (olej + margaryna).

Sól, pieprz.

 

Sposób przyrządzania:

   - Filety przygotuj do smażenia. Można skorzystać z mojego sposobu, podanego na stronie: Smażone filety rybne z ziemniaczanym puree.

   - Odciśnięte z wody filety, posól i skrop sokiem z cytryny.

   - Ziemniaki ugotuj w mundurkach.

   - Na patelni rozgrzej tłuszcz (olej + margaryna 50 na 50) i obsmaż dorsza z obu stron.

   - Przy pomocy łopatki do obracania ułóż filety w naczyniu żaroodpornym i posyp                      je rozdrobnionym czosnkiem.

   - Ziemniaki obierz, lekko rozciśnij, poukładaj w naczyniu, najlepiej obok dorszowych filetów. Posmaruj ziemniaki tłuszczem po smażonej rybie, posól je i posyp pieprzem.

   - Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Zapiekaj potrawę ok. 10 minut, aż wierzch ryby                    i ziemniaków się zrumieni.

  • Podawaj z surówką z kiszonej kapusty i mocnym, wytrawnym białym winem.

 

 

      Filety z dorsza zapiekane II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki jak wyżej.

Sposób przyrządzenia:

   - Przygotowane w taki sam sposób filety z dorsza obsmażamy na patelni i posypujemy rozdrobnionym czosnkiem. Dorsz jest bardzo kruchą rybą i nie przejmuj się, jeśli filety podczas smażenia się porozpadają.

   - Na patelnię z usmażoną rybą, poukładaj obrane ziemniaki, wcześniej ugotowane                    w mundurkach. Można je rozcisnąć lub poprzekrawać na połówki. Posól je i popieprz.

   - Patelnię (bez łatwopalnego uchwytu) z potrawą wkładamy do nagrzanego piekarnika              i zapiekamy ok. 10 minut.

 

  • Oczywiście czosnkowego dorsza podajemy z mocnym, wytrawnym białym winem.

 

   Filety z dorsza grillowane III

 

Składniki jak wyżej.

Sposób przyrządzenia:  - Przygotowane do smażenia w taki sam sposób, posolone, skropione sokiem z cytryny i posypane rozdrobnionym czosnkiem filety, umieszczamy                w specjalnych koszyczkach i pieczemy na rozpalonym grillu po 10 minut z każdej strony.

   - Podajemy z plasterkami cebuli, cytryny, ćwiartkami pomidorów oraz oddzielnie pieczonymi      na grillu ziemniakami. 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113