maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Filety z dorsza duszone w warzywach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 mrożone filety z dorsza (ok. 50 dkg).

2-ie cebule + 1 ząbek czosnku.

50 dkg pomidorów + 1-na lub 2-ie  łyżki przecieru pomidorowego.

1-na papryka czerwona.

50 dkg ziemniaków.

Cytryna.

Sól, pieprz.

Tłuszcz (margaryna + olej).

 

Sposób przyrządzenia:

   - Rozmroź filety, posól je i skrop sokiem z cytryny. Warzywa obierz i umyj.

   - Na spodzie garnka połóż kawałki margaryny, a na nich układaj warstwami:

     * Połowę ziemniaków pokrojonych w plastry.

     * Cebulę pokrojoną w pół plastry i rozdrobniony czosnek.

     * Pomidory pokrojone w grube kawałki i paprykę pokrojoną na drobne kawałki.

     * Filety dorsza.

     * Resztę ziemniaków też pokrojonych w plastry.

   - Każdą warstwę dopraw solą i pieprzem.

1. W garnku o grubym dnie wierzch potrawy polej oliwą i rozrobionym w niewielkiej ilości wody przecierem pomidorowym. Duś potrawę na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

2. W garnku zwykłym najlepiej na spodzie garnka położyć wkład do gotowania i dyszenia, po czym postępować tak samo, jak podane jest wyżej, z tym że,  na wierzch potrawy wlewamy przecier pomidorowy rozcieńczony w większej ilości wody. 

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Filety z dorsza duszone w warzywach

to najprostszy sposób przyrządzania morskiej ryby. Podany tutaj przepis, można wykorzystać, przyrządzając każda inną rybę: flądrę, morszczuk, mintaj czy karmazyn, używając mrożonych filetów lub tuszek tych ryb.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com