maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Filety rybne z młodymi warzywami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Składniki:

Około 60 dkg filetów mrożonych (dorsz, mintaj, panda, inne)
3 większe marchewki
30 dkg fasolki szparagowej
1 mały kalafior
4 - 6 ziemniaków
2-ie kostki rosołowe, sól, pieprz, liść laurowy. 
Cytryna
Masło, margaryna, tarta bułka.

 

   Sposób przyrządzania:

- Oczyszczone jarzyny oraz obrane i umyte ziemniaki, pokroić na spore kawałki, zalać rosołem      z kostki i ugotować.
- Po ugotowaniu, wyjąć z garnka i przechowywać w cieple.
- Do wywaru dodać cebulę pokrojoną w krążki, liść laurowy i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Wywar krótko zagotować, popieprzyć i dosolić.
- Włożyć do garnka z wywarem zamrożone filety. Podgrzewając na dużym ogniu obracać filety  do czasu, aż polewa lodowa się rozpuści. Doprowadzić wywar do wrzenia i gotować rybę              na małym ogniu około 10 minut, uważając, aby się nie porozpadała.
- W tym czasie w rondelku rozgrzać tłuszcz, chwilę go odparować i zasypać taką ilością tartej bułki, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu.
- Rybę wyjąć, osuszyć na durszlaku, następnie ułożyć na talerzach. Obłożyć ciepłymi warzywami  i całość polać tłuszczem z tartą bułką.

 

Do potrawy można podać sok pomidorowy.

 

 

 

maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

   

   Filety rybne z młodymi warzywami to pełen witamin, lekkostrawny obiad dla całej rodziny ze szczególnym uwzględnieniem 

naszych seniorów

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com