maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Fasolka po bretońsku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

40 dkg. fasolki Jaś

25 dkg. boczku wędzonego

1-na kiełbasa zwyczajna (ok. 25 dkg).

1-na spora cebula

Przecier pomidorowy

Sól, pieprz, kostka rosołowa, papryka mielona (ostra)

Margaryna , mąka

 

Sposób przyrządzania:

   - Do garnka wsypać fasolkę, zalać 1-nym litrem wody i moczyć kilkanaście godzin. Fasolkę można moczyć krócej w garnku o grubym dnie (podgrzewamy fasolkę z wodą w takim garnku

i przetrzymujemy w cieple ok. 3 godziny)

   - Namoczoną fasolkę wraz z wodą, w której się moczyła, stawiamy na ogniu, doprowadzając zawartość garnka do wrzenia, dodając:

   > około 1-go litra świeżej wody,

   > boczek pokrojony w drobną kostkę

   > kiełbasę pokrojoną w kostkę nieco większą

   > 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

   > kostkę rosołową

   - Po zagotowaniu, garnek przykrywamy szczelną pokrywką, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu do miękkości fasolki.

   - W międzyczasie, pod koniec gotowania przygotowujemy jasną zasmażkę z drobno pokrojonej cebuli, margaryny i mąki, którą rozprowadzamy płynem z gotowanej fasolki.

   - Zasmażkę przekładamy do garnka z fasolką i gotujemy potrawę jeszcze kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliła, doprawiając solą, pieprzem, mieloną papryką i przecierem pomidorowym.

 

   * Gotową, gotującą się fasolkę można włożyć do 0,5 litrowych, wyparzonych słoików Twist

i przechowywać w lodówce około 7 dni. Po otworzeniu słoika należy zjeść zawartość w tym samym dniu (oczywiście wcześniej podgrzewając).

   Słoiki z fasolką możemy pasteryzować (podgrzewać we wrzącej wodzie ok. 30 min). Wtedy można fasolkę przechowywać w lodówce ok. 4 tygodnie.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Fasolka po bretońsku to smaczne i pożywne danie na każdą okazję. Jeśli brak Ci pomysłu lub czasu na przygotowanie obiadu, kolacji czy śniadania, sięgnij do lodówki po słoik fasolki po bretońsku. 

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com