Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
40 dkg. fasolki Jaś
25 dkg. boczku wędzonego
1-na kiełbasa zwyczajna (ok. 25 dkg).
1-na spora cebula
Przecier pomidorowy
Sól, pieprz, kostka rosołowa, papryka mielona (ostra)
Margaryna , mąka
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wsypać fasolkę, zalać 1-nym litrem wody i moczyć kilkanaście godzin. Fasolkę można moczyć krócej w garnku o grubym dnie (podgrzewamy fasolkę z wodą w takim garnku
i przetrzymujemy w cieple ok. 3 godziny)
- Namoczoną fasolkę wraz z wodą, w której się moczyła, stawiamy na ogniu, doprowadzając zawartość garnka do wrzenia, dodając:
> około 1-go litra świeżej wody,
> boczek pokrojony w drobną kostkę
> kiełbasę pokrojoną w kostkę nieco większą
> 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
> kostkę rosołową
- Po zagotowaniu, garnek przykrywamy szczelną pokrywką, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu do miękkości fasolki.
- W międzyczasie, pod koniec gotowania przygotowujemy jasną zasmażkę z drobno pokrojonej cebuli, margaryny i mąki, którą rozprowadzamy płynem z gotowanej fasolki.
- Zasmażkę przekładamy do garnka z fasolką i gotujemy potrawę jeszcze kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliła, doprawiając solą, pieprzem, mieloną papryką i przecierem pomidorowym.
* Gotową, gotującą się fasolkę można włożyć do 0,5 litrowych, wyparzonych słoików Twist
i przechowywać w lodówce około 7 dni. Po otworzeniu słoika należy zjeść zawartość w tym samym dniu (oczywiście wcześniej podgrzewając).
Słoiki z fasolką możemy pasteryzować (podgrzewać we wrzącej wodzie ok. 30 min). Wtedy można fasolkę przechowywać w lodówce ok. 4 tygodnie.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to smaczne i pożywne danie na każdą okazję. Jeśli brak Ci pomysłu lub czasu na przygotowanie obiadu, kolacji czy śniadania, sięgnij do lodówki po słoik fasolki po bretońsku.