Duszone udka z kurczaka       z kopytkami to aromatyczne miękkie mięsko i mięciutkie kluski    o smaku pieczonego kurczaka

maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Duszone udka z kurczaka z kopytkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 podudzia lub 2-ie ćwiartki kurczaka

3 marchewki

1-no jabłko

½ kg klusek - kopytek mrożonych

Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Tłuszcz (najlepiej margaryna) 

Kostka rosołowa

 

Sposób przyrządzania

   - Udka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i przyprawą                  do kurczaka, po czym odstawić na kilkanaście minut.

- Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć udka z dwóch stron.

- Marchewki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne      i poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Włożyć do garnka.                Zalać szklanką wywaru z kostki rosołowej, doprowadzić do wrzenia i krótko gotować.    ok 10 min.

- Następnie do garnka z gotującą się marchewką i jabłkiem przełożyć udka. Patelnię    po smażonych udkach, zalać wrzątkiem i rozwodniony tłuszcz wlać do garnka w takiej ilości, aby płyn pokrywał udka. Popieprzyć. Wymieszać potrawę w taki sposób, aby marchewka z jabłkiem rozdzielała mięso. Przykryć pokrywką i dusić potrawę                  ok. 10 min.

.- Podnieść pokrywkę, poukładać na wierzchu kluski równą warstwą. Kluski posolić i po zagotowaniu dusić całość jeszcze około 20 minut na małym ogniu.

 

maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113