Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
4 podudzia lub 2-ie ćwiartki kurczaka
3 marchewki
1-no jabłko
½ kg klusek - kopytek mrożonych
Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
Tłuszcz (najlepiej margaryna)
Kostka rosołowa
Sposób przyrządzania
- Udka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i przyprawą do kurczaka, po czym odstawić na kilkanaście minut.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć udka z dwóch stron.
- Marchewki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Włożyć do garnka. Zalać szklanką wywaru z kostki rosołowej, doprowadzić do wrzenia i krótko gotować. ok 10 min.
- Następnie do garnka z gotującą się marchewką i jabłkiem przełożyć udka. Patelnię po smażonych udkach, zalać wrzątkiem i rozwodniony tłuszcz wlać do garnka w takiej ilości, aby płyn pokrywał udka. Popieprzyć. Wymieszać potrawę w taki sposób, aby marchewka z jabłkiem rozdzielała mięso. Przykryć pokrywką i dusić potrawę ok. 10 min.
.- Podnieść pokrywkę, poukładać na wierzchu kluski równą warstwą. Kluski posolić i po zagotowaniu dusić całość jeszcze około 20 minut na małym ogniu.
maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Duszone udka z kurczaka z kopytkami to aromatyczne miękkie mięsko i mięciutkie kluski o smaku pieczonego kurczaka