maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Duszone udka z kurczaka z kopytkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 podudzia lub 2-ie ćwiartki kurczaka

3 marchewki

1-no jabłko

½ kg klusek - kopytek mrożonych

Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Tłuszcz (najlepiej margaryna) 

Kostka rosołowa

 

Sposób przyrządzania

   - Udka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i przyprawą                  do kurczaka, po czym odstawić na kilkanaście minut.

- Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć udka z dwóch stron.

- Marchewki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne      i poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Włożyć do garnka.                Zalać szklanką wywaru z kostki rosołowej, doprowadzić do wrzenia i krótko gotować.    ok 10 min.

- Następnie do garnka z gotującą się marchewką i jabłkiem przełożyć udka. Patelnię    po smażonych udkach, zalać wrzątkiem i rozwodniony tłuszcz wlać do garnka w takiej ilości, aby płyn pokrywał udka. Popieprzyć. Wymieszać potrawę w taki sposób, aby marchewka z jabłkiem rozdzielała mięso.

.- Poukładać na wierzchu kluski równą warstwą. Kluski posolić i po zagotowaniu dusić całość pod szczelną pokrywką jeszcze około 30 minut na małym ogniu.

                                                                                     *         *        *

 

maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

   Duszone udka z kurczaka       z kopytkami to aromatyczne miękkie mięsko i mięciutkie kluski    o smaku pieczonego kurczaka

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com