Dorsz w sosie pomidorowym

sprawdza się doskonale, jako danie odmieniające nasz codzienny jadłospis. Łagodny smak jego delikatnego mięsa podkreślają wspaniale orientalne przyprawy oraz pyszny dodatek z roślin strączkowych posiadających liczne właściwości zdrowotne.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Dorsz w sosie pomidorowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

50 dkg filetów z dorsza

2 pomidory, keczup

1-na duża cebula, ząbek czosnku, kawałek imbiru

Sok z cytryny, listek laurowy

Soczewica lub ciecierzyca (najlepiej już ugotowana z puszki)

Kostka rosołowa, mielona ostra papryka, przyprawa - czerwone curry, kminek mielony, 

Olej

 

Sposób przyrządzania:

   - Rybę dopraw do smaku solą, ostrą papryką, curry, sokiem z cytryny, startym na tarce imbirem i odstaw         w chłodne miejsce na 30 minut.

   - Po upływie tego czasu, przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i wstaw na 30 min                  do piekarnika rozgrzanego do 140º C.  (Rybę możesz piec w podobny sposób na patelni o grubym dnie                  z dodatkiem niewielkiej ilości oleju)

      Sos

   - Jeśli przygotowujesz potrawę w naczyniach zwykłych > na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany ząbek czosnku i starty na tarce kawałek imbiru (nie za dużo, bo imbir może zdominować smak potrawy). Smaż chwilę, mieszając, po czym dodaj cebulę pokrojoną na cienkie półplasterki, liść laurowy, łyżkę keczupu, oraz pomidory pokrojone w kostkę. Przypraw kminkiem, mieloną papryką, czerwonym curry, kostką rosołową. Dodaj pół szklanki wody, wymieszaj i gotuj pod pokrywką około 30 min.

   - Jeśli smażyłeś rybę na patelni o grubym dnie, to po upieczeniu, wyjmij ją na talerz, a do pozostałego              po smażeniu oleju, dodajemy czosnek, imbir i dalej robimy wszystko tak samo jak w naczyniu zwykłym.

   - Na koniec można sos zmiksować, lub rozdrobnić widelcem na gładką masę, po czym dodajemy do niego upieczone i pokrojone na kawałki filety z dorsza i krótko całość podgrzewamy.

  • Podajemy z soczewicą lub ciecierzycą podgrzaną w osobnym garnuszku.

(Ja do przyrządzenia tego dania z powodu braku klasycznych składników, użyłem polędwicy z dorsza)

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113