przyrządzona w ten sposób nie jest ani mdła, ani zanadto ,,kapuściana". Może być podawana, jako samodzielne danie, a także jak przystawka np. do tradycyjnego schabowego z ziemniakami.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Brukselka duszona z tartym serem
Składniki:
50 dkg brukselki
Duża cebula
Ząbek czosnku
Garść tartego sera
Mąka, tarta bułka
Kostka rosołowa, sól, pieprz
Masło do smażenia
Sposób przyrządzania:
- Brukselkę umyć i oczyścić. Ponacinać na krzyż od strony głąba na głębokość ok. 1 cm i gotować w rosole z kostki rosołowej 20 minut.
- Wyjąć brukselkę i odsączyć na durszlaku.
Pierwszy sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodać odsączoną brukselkę, sól i pieprz. Dusić aż brukselka wchłonie sos. Wtedy posypać tartym serem, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut.
Drugi sposób przygotowania
- Na talerzu wymieszać tarty ser z niewielką ilością tartej bułki i mąki, przyprawić solą oraz pieprzem.
- Obtoczyć odsączoną brukselkę w tak przygotowanym tartym serze, po czym odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać brukselkę i obsmażyć ją z każdej strony delikatnie odwracając.
Podawać z pieczywem (bułką) z masłem i sokiem warzywnym (np. pomidorowym).
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113