Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Brukselka duszona z tartym serem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

50 dkg brukselki

Duża cebula

Ząbek czosnku

Garść tartego sera

Mąka, tarta bułka

Kostka rosołowa, sól, pieprz

Masło do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

   - Brukselkę umyć i oczyścić. Ponacinać na krzyż od strony głąba na głębokość ok. 1 cm i gotować w rosole z kostki rosołowej 20 minut.

   - Wyjąć brukselkę i odsączyć na durszlaku.

Pierwszy sposób przygotowania

   - Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodać odsączoną brukselkę, sól i pieprz. Dusić aż brukselka wchłonie sos. Wtedy posypać tartym serem, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut.

Drugi sposób przygotowania

   - Na talerzu wymieszać tarty ser z niewielką ilością tartej bułki i mąki, przyprawić solą oraz pieprzem. 

   - Obtoczyć odsączoną brukselkę w tak przygotowanym tartym serze, po czym odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.

   - Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać brukselkę i obsmażyć ją z każdej strony delikatnie odwracając.

 

  •   Podawać z pieczywem (bułką) z masłem i sokiem warzywnym (np. pomidorowym).

 

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Brukselka duszona z tartym serem

przyrządzona w ten sposób nie jest ani mdła, ani zanadto ,,kapuściana". Może być podawana, jako samodzielne danie, a także jak przystawka np. do tradycyjnego schabowego z ziemniakami.