maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Boczek wieprzowy duszony w sosie własnym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                               

Składniki:

1 kg surowego boczku

2-ie cebule

Sól, pieprz, ostra papryka mielona, przyprawa Kucharek

Margaryna (?)

 

Sposób przyrządzania

   - Boczek umyj, osusz, podziel na cztery części. Natrzyj przyprawami i wstaw do lodówki.

   - Na drugi dzień opiecz kawałki boczku z każdej strony na rozgrzanej wcześniej patelni.

Następnie zmniejsz płomień, poczekaj, aż wytopi się z boczku nieco tłuszczu (można dodać trochę margaryny), wtedy dodaj cebulę pokrojoną w płatki.

   - Duś wszystko pod szczelną pokrywką we własnym sosie do miękkości produktów.

   - Podawaj na ciepło z ziemniakami lub na zimno do pieczywa ze świeżo kiszonymi ogórkami, lub surówką z kiszonej kapusty, cebulki, jabłka i marchewki.

 

Potrawę tą należy robić na patelni o grubym dnie, jeśli takiej nie masz, to połowę czasu duszenia wykonaj w piekarniku.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Boczek wieprzowy duszony w sosie własnym

jest bardzo miękki i aromatyczny. Jego przyrządzenie jest bardzo proste, a może być podawany jako danie główne nawet na świąteczny obiad. 

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com