maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Boczek faszerowany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

0,5 kg boczku rolowanego lub delikatesowego o przekątnej więcej niż 10 cm.

Margaryna do smażenia.

   Składniki na farsz:

30 dkg. mięsa mielonego.

1-no jajko.

1-na cebula.

Pęczek natki pietruszki.

Przyprawa Vegeta lub podobna, pieprz.

Margaryna.

 

Sposób przyrządzania:

   - Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na margarynie.

   - Do mielonego mięsa dodać: jajko, usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić wszystko przyprawą i pieprzem, po czym wyrobić na gładką masę.

   - Boczek pokroić na cienkie plastry (ok. 24 plastry).

   - Na połowę boczkowych plastrów nałożyć farsz, przykryć go pozostałymi plastrami                    i uformować małe zraziki przy pomocy szpilek do zrazów lub cienkiej nici.

   - Na patelni o grubym dnie, rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i opiekać roladki z każdej strony przez ok. 0,5 godz. unosząc od czasu do czasu pokrywkę.

   - Na patelni zwykłej rozgrzać tłuszcz, opiec w nim roladki z każdej strony, po czym wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika. Opiekać roladki w taki sposób, aby całkowity czas pieczenia, trwał ok. 0,5 godz.

 

  • Podawać z rozmaitymi rodzajami kaszy lub ziemniakami.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Boczek faszerowany

to sycące i regenerujące danie na brzydkie jesienne i zimowe dni. Nadziany aromatycznym farszem z mięsa mielonego z dodatkiem pachnącej natki pietruszki, nie przypomina w ogóle tłustego boczku, a delikatne, soczyste, aromatyczne mięsne roladki.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com