Bitki wołowe duszone z małymi cebulkami

to proste danie, ale bardzo apetyczne i wyjątkowo smaczne. Pełnowartościowe i sycące, lecz dzięki zdrowym składnikom jest lekkostrawne, dietetyczne i łatwo przyswajalne.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Bitki wołowe duszone z małymi cebulkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

50 dkg wołowiny na bitki

Puszka pomidorów krojonych (400 g)

50 dkg małych cebulek (najlepsze są małe cebule zwyczajne)

2 ząbki czosnku

Margaryna (lepszego gatunku) lub oliwa z oliwek

Kostka rosołowa, sól, pieprz, listek laurowy.

 

Sposób przyrządzania:

   - Z wołowiny przygotowujemy małe bitki po 4-5 dkg. Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy,  posypujemy bardzo drobno posiekanym czosnkiem, po czym wstawiamy na 0,5 godz. do lodówki.

   - Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy bitki z obydwu stron. Obsmażone bitki wyjmujemy na talerz,          a na patelnię wykładamy z puszki pomidory. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy listek laurowy, kostkę rosołową, podlewamy niecałą szklanką wody,

   - Doprowadzamy całość do wrzenia. Wkładamy bitki, zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i dusimy potrawę ok. 30 min.

   - Po tym wstępnym duszeniu dodajemy obrane cebulki, przyprawiamy pieprzem i (solą?), po czym dusimy          na bardzo małym ogniu jeszcze dobrą godzinę.

 

  • Potrawę podajemy z ryżem i najlepiej z sałatką z ogórków konserwowych. 

 

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113