Bitki wołowe duszone z małymi cebulkami

to proste danie, ale bardzo apetyczne i wyjątkowo smaczne. Pełnowartościowe i sycące, lecz dzięki zdrowym składnikom jest lekkostrawne, dietetyczne i łatwo przyswajalne.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Bitki wołowe duszone z małymi cebulkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

50 dkg wołowiny na bitki

Puszka pomidorów krojonych (400 g)

50 dkg małych cebulek (najlepsze są małe cebule zwyczajne)

2 ząbki czosnku

Margaryna (lepszego gatunku) lub oliwa z oliwek

Kostka rosołowa, sól, pieprz, listek laurowy.

 

Sposób przyrządzania:

   - Z wołowiny przygotowujemy małe bitki po 4-5 dkg. Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy,  posypujemy bardzo drobno posiekanym czosnkiem, po czym wstawiamy na 0,5 godz. do lodówki.

   - Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy bitki z obydwu stron. Obsmażone bitki wyjmujemy na talerz,          a na patelnię wykładamy z puszki pomidory. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy listek laurowy, kostkę rosołową, podlewamy niecałą szklanką wody,

   - Doprowadzamy całość do wrzenia. Wkładamy bitki, zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i dusimy potrawę ok. 30 min.

   - Po tym wstępnym duszeniu dodajemy obrane cebulki, przyprawiamy pieprzem i (solą?), po czym dusimy          na bardzo małym ogniu jeszcze dobrą godzinę.

 

  • Potrawę podajemy z ryżem i najlepiej z sałatką z ogórków konserwowych. 

 

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113