Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
50 dkg wołowiny na bitki
Puszka pomidorów krojonych (400 g)
50 dkg małych cebulek (najlepsze są małe cebule zwyczajne)
2 ząbki czosnku
Margaryna (lepszego gatunku) lub oliwa z oliwek
Kostka rosołowa, sól, pieprz, listek laurowy.
Sposób przyrządzania:
- Z wołowiny przygotowujemy małe bitki po 4-5 dkg. Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy, posypujemy bardzo drobno posiekanym czosnkiem, po czym wstawiamy na 0,5 godz. do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy bitki z obydwu stron. Obsmażone bitki wyjmujemy na talerz, a na patelnię wykładamy z puszki pomidory. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy listek laurowy, kostkę rosołową, podlewamy niecałą szklanką wody,
- Doprowadzamy całość do wrzenia. Wkładamy bitki, zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i dusimy potrawę ok. 30 min.
- Po tym wstępnym duszeniu dodajemy obrane cebulki, przyprawiamy pieprzem i (solą?), po czym dusimy na bardzo małym ogniu jeszcze dobrą godzinę.
Potrawę podajemy z ryżem i najlepiej z sałatką z ogórków konserwowych.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to proste danie, ale bardzo apetyczne i wyjątkowo smaczne. Pełnowartościowe i sycące, lecz dzięki zdrowym składnikom jest lekkostrawne, dietetyczne i łatwo przyswajalne.