Barszcz ukraiński to tradycyjna zupa naszych wschodnich sąsiadów. Jest tak smaczna i pożywna, że z powodzeniem może być daniem głównym naszego obiadu.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego
1-no opakowanie zupy mrożonej ,,Barszcz ukraiński”
½ szklanki fasoli Jaś
0,5 kg ziemniaków
2 średniej wielkości buraki czerwone
1-na spora cebula
Zupa: ,,Barszcz czerwony - błyskawiczny” najlepiej firmy Winiary
Przyprawa Kucharek, pieprz, kostka rosołowa
Śmietana - (kwaśna)
Margaryna
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę namoczyć kilka godzin wcześniej
- W garnku rozgrzać margarynę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę
- Dodać mięso pokrojone w kawałki ok 2-u centymetrowe i smażyć ok. 10 min. Doprawić pieprzem i przyprawą Kucharek
- Gdy mięso przestanie ,,intensywnie parować”, dodawać kolejno:
- obrane buraki, pokrojone w drobną kostkę
- fasolkę z wodą, w której się moczyła. W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok 2,5 - 3 l.wody.
- 1 lub 2- ie łyżeczki zupy błyskawicznej Czerwony barszcz
- obrane i umyta ziemniaki, pokrojone w kostkę
- kostkę rosołową
- Garnek przykryć szczelną pokrywką, i gotować ok 0,5 godz.
- Po czym dodać zamrożoną zupę Barszcz ukraiński. Uzupełnić wodę. Gotować dalej tak długo, jak zaleca producent zupy na opakowaniu.
- Pod koniec gotowania doprawić zupę pieprzem, przyprawą Kucharek i śmietaną.
● Jeśli zupę będziemy podawać w kolejnych dniach, to lepiej nie zaprawiać śmietaną całego garnka zupy, tylko każdorazowo, 1-ną łyżkę śmietany położyć na talerz, zalać talerz gorącą zupą i wymieszać.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113