Barszcz ukraiński to tradycyjna zupa naszych wschodnich sąsiadów. Jest tak smaczna i pożywna, że z powodzeniem może być daniem głównym naszego obiadu.

maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Barszcz ukraiński

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego

1-no opakowanie zupy mrożonej ,,Barszcz ukraiński”

½ szklanki fasoli Jaś

0,5 kg ziemniaków

2 średniej wielkości buraki czerwone

1-na spora cebula

Zupa: ,,Barszcz czerwony - błyskawiczny” najlepiej firmy Winiary

Przyprawa Kucharek, pieprz, kostka rosołowa

Śmietana - (kwaśna)

Margaryna

 

Sposób przyrządzania:

   - Fasolkę namoczyć kilka godzin wcześniej

   - W garnku rozgrzać margarynę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę

   - Dodać mięso pokrojone w kawałki ok 2-u centymetrowe i smażyć ok. 10 min. Doprawić pieprzem                  i przyprawą Kucharek

   - Gdy mięso przestanie ,,intensywnie parować”, dodawać kolejno:

      - obrane buraki, pokrojone w drobną kostkę

      - fasolkę z wodą, w której się moczyła. W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok 2,5 - 3 l.wody.

      - 1 lub 2- ie łyżeczki zupy błyskawicznej Czerwony barszcz

      - obrane i umyta ziemniaki, pokrojone w kostkę

      - kostkę rosołową

   - Garnek przykryć szczelną pokrywką, i gotować ok 0,5 godz.

   - Po czym dodać zamrożoną zupę Barszcz ukraiński. Uzupełnić wodę. Gotować dalej tak długo, jak zaleca producent zupy na opakowaniu.

   - Pod koniec gotowania doprawić zupę pieprzem, przyprawą Kucharek i śmietaną.

●  Jeśli zupę będziemy podawać w kolejnych dniach, to lepiej nie zaprawiać śmietaną całego garnka zupy,    tylko każdorazowo, 1-ną łyżkę śmietany położyć na talerz, zalać talerz gorącą zupą i wymieszać.

 

maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113